Klasyczne Martini w charakterystycznym kieliszku to ikona w świecie koktajli – eleganckie, a przy tym niezwykle proste w przygotowaniu. Ten ulubiony trunek Jamesa Bonda jest symbolem luksusu, wyrafinowania i dobrego smaku. Martini to jedna z tych propozycji, które nigdy nie wychodzą z mody, a prostota i wyjątkowy smak koktajlu sprawiają, że warto nauczyć się go przyrządzać.
Podstawowe składniki i narzędzia niezbędne do przygotowania klasycznego Martini
Klasyczne Martini składa się z dwóch podstawowych składników – ginu oraz białego, wytrawnego wermutu. Dobór odpowiedniego ginu jest kluczowy dla uzyskania najlepszego smaku koktajlu. Aby cieszyć się idealnym smakiem Martini, warto sięgnąć po alkohole dobrej jakości. Smak koktajlu można urozmaicić dodatkiem oliwek lub skórki z cytryny. Aby napój efektownie się prezentował, trzeba też zaopatrzyć się w odpowiednie kieliszki do Martini. Przydatne będą również naczynia i narzędzia do odmierzania proporcji składników oraz ich mieszania.
Proporcje składników i sposób przygotowania
Nie ma jednej właściwej receptury na Martini – każdy może dostosować proporcje składników według własnych preferencji. Klasyczny wariant koktajlu to mieszanina ginu i wermutu w stosunku około 5:1, z przewagą mocniejszego alkoholu. Istnieją jednak warianty uwzględniające od 3 do 8 części ginu przypadających na 1 część słabszego trunku, a także Martini w wersji z wódką. Jeśli nie chcesz, by drink był za mocny, wymieszaj 15 ml wermutu z 50 ml ginu, a następnie dostosuj proporcje do swojego gustu.
Pierwszym krokiem jest schłodzenie szklanki, w której będzie podane Martini. Możesz to zrobić, wypełniając szklankę lodem i pozostawiając ją na kilka minut, aż się schłodzi. W shakerze lub innym naczyniu umieść gin oraz wermut, a następnie dodaj kilka kostek lodu. Pamiętaj, że Martini powinno być chłodne, ale nie rozcieńczone zbyt dużą ilością lodu. Mieszankę należy dokładnie wymieszać lub wstrząsnąć – tu również wiele osób ma własne preferencje. Następnie koktajl przelej przez sitko do schłodzonego wcześniej kieliszka.
Jakich naczyń użyć do serwowania Martini?
Jak wyjaśniają eksperci ze sklepu internetowego Porcelana24.pl, klasyczne Martini wymaga odpowiedniej oprawy. Do serwowania tego ponadczasowego koktajlu warto wybrać specjalne kieliszki o szerokiej czaszy w kształcie stożka. Powinny być wyposażone w cienką nóżkę i stabilną podstawę. Dzięki takiej budowie naczynia można uniknąć ogrzewania napoju w dłoniach, co mogłoby niekorzystnie wpłynąć na smak drinka. Planując przygotowanie Martini, dobrze będzie zaopatrzyć się w shaker barmański, który ułatwi mieszanie składników.